Dezynfekcja wody w studni bez wątpienia jest jedną z najważniejszych czynności jakie należy wykonać po wykonaniu odwiertu i wykopaniu studni.
Woda surowa, powierzchniowa czy pochodząca z ujęć filtracyjnych nie zawsze jest w pełni bezpieczna pod względem bakteriologicznym i w przypadku jej dalszego przeznaczenia do użycia musi zostać poddana dezynfekcji. W coraz większym stopniu zwraca się między innymi na istnienie zagrożenia infekcją na skutek występowania bakterii E coli czy Legionelli bytujących w obiegach zarówno ciepłej, jak i zimnej wody.
Celem dezynfekcji studni jest przede wszystkim zniszczenie żyjących w wodzie bakterii i wirusów, a także zapobieganie ich wtórnemu rozwojowi w sieci wodociągowej. Podstawowym czynnikiem decydującym o sposobie uzdatniania wody jest jej skład.
Najczęściej stosowane metody dezynfekcji wody
W procesie dezynfekcji wody zastosowanie ma szereg różnorodnych procesów i technologii. O tym, która z metod jest najbardziej odpowiednia, decydują różne parametry. Bardzo często spełnienie oczekiwań dotyczących skuteczności i opłacalności danej metody oczyszczania stanowi kombinację różnych technologii dezynfekcji.
Dezynfekcja wody przeznaczonej do spożycia (pitnej) w studni i instalacji może być przeprowadzana zarówno metodami chemicznymi, jak i fizycznymi.
Fizyczna metoda dezynfekcji wody to:
- promieniowanie ultrafioletowe – ten sposób dezynfekcji staje się coraz bardziej popularny, a jego największą zaletą jest fakt, że nie zmienia on zapachu oraz smaku wody. Skuteczność promieni UV zależy od rodzaju mikroorganizmów, a rezultaty bakteriobójcze reguluje się poprzez korekcję promieniowania i czasu naświetlania, który na ogół trwa dłużej niż sześćdziesiąt sekund. Metoda ta stosowana jest w instalacji domowej.
Chemiczna metoda dezynfekcji wody to:
- chlorowanie – ta metoda polega na dodaniu do wody chloru gazowego, podchlorynu sodu bądź podchlorynu wapnia. Ilość stosowanych preparatów zależy przede wszystkim od stopnia konsumpcji chloru w cieczy oraz wymagań wynikających z norm.
Dlaczego warto zdezynfekować wodę w studni?
Na skutek działania najróżniejszych czynników, m.in. gwałtownych opadów deszczu czy roztopów, woda w studni z biegiem czasu ulega zanieczyszczeniu. Prowadzi to do wzrostu liczby mikroorganizmów chorobotwórczych zagrażających zdrowiu jej użytkowników. Aby zapobiec skutkom takich zdarzeń, należy poddawać studnię regularnemu czyszczeniu oraz dezynfekcji.
Opis postępowania
Wymienione wyżej zabiegi najlepiej stosować przynajmniej raz w roku, o ile w międzyczasie nie pojawiły się wymienione poniżej symptomy:
- woda zrobiła się mętna,
- smak wody pitnej jest niepokojąco dziwny,
- woda wydaje nieprzyjemny zapach (zwłaszcza siarkowodoru – wówczas należy jak najszybciej reagować), a na skórze po umyciu rąk zaczyna pojawiać się wysypka lub podrażnienia,
- woda osadza nalot na armaturze bądź na naczyniach,
- miała miejsce powódź lub studnia została zalana,
- studnia dość długo nie była używana,
- wejście człowieka do studni – dezynfekcję należy wykonać po każdym takim przypadku,
- w przypadku wystąpienia zatrucia lub innych niepokojących objawów wywołanych wodą.
Dzięki systematycznemu przeprowadzaniu czyszczenia i dezynfekcji studni można w znaczącym stopniu zminimalizować ryzyko rozwoju mikroorganizmów oraz tworzenia się biofilmu na ścianach studni i wewnątrz instalacji.
W kwestii tak ważnej dla ludzkiego zdrowia warto polegać na wiedzy i doświadczeniu specjalistów. Za wyborem naszych usług przemawia szerokie grono zadowolonych klientów, nowoczesne metody działania oraz najnowocześniejszy sprzęt i środki chemiczne.
Chlor do studni – jak działa chlorowanie wody pitnej?
Warto uświadomić sobie, czym tak naprawdę jest substancja wykorzystywana do dezynfekowania wody pitnej. Czysty chlor jest pierwiastkiem chemicznym, który w układzie okresowym kryje się pod symbolem Cl. Należy do grupy niemetali, a jednocześnie fluorowców. Dzięki konkretnym reakcjom chemicznym, w których uczestniczy, pozyskujemy z niego kwas podchlorawy oraz chlorowodór (HCl).
Te substancje odznaczają się właściwościami silnie dezynfekującymi. Dzięki temu chlor do wody pitnej może być wykorzystywany w celu oczyszczenia jej ze szkodliwych substancji czy osadów. Dodając chlor do studni, neutralizujemy mikroorganizmy, które mogą znaleźć się w wodzie na różne sposoby.
Chlorowanie wody pitnej. Jak przeprowadzić je skutecznie?
Przed rozpoczęciem dezynfekcji wody pitnej chlorem konieczne jest właściwe oszacowanie tego, ile znajdującej się jej w studni. Równie istotny jest wybór odpowiedniego preparatu. Do skutecznego chlorowania wody pitnej stosuje się zazwyczaj dwa rozwiązania: wapno chlorowane w postaci białego proszku lub podchloryn sodu występujący jako roztwór wodny. Warto dodać, że na rynku dostępne są również tabletki do uzdatniania wody pitnej w studni. Największą skutecznością odznacza się jednak proszek oraz wodny roztwór.
W zależności od tego, jaki preparat do uzdatniania wody pitnej wybierzesz, pożądane proporcje mogą się od siebie różnić. Jeśli chodzi o wapno chlorowane, na każde 1000 litrów wody dodaje się go około 400 g. Dla podchlorynu sodu proporcje są przewidywane na 670 g na każde 1000 litrów wody.
Dodawanie chloru do studni – procedura krok po kroku
Po przygotowaniu wybranego środka dezynfekującego można przystąpić do procedury chlorowania wody w studni. W tym celu konieczne jest kolejno:
- wypompowanie wody ze studni (nie osuszamy jej całkowicie – wystarczy, że możliwe bezpieczne będzie zejście na jej dno),
- dokładne czyszczenie (szorowanie) cembrowiny i innych elementów mających kontakt z wodą pitną,
- odczekanie, aż woda wypełni studnię do stałego poziomu,
- podanie preparatu dezynfekującego na 12 lub 24 godziny,
- kilkukrotnie pompowanie wody do momentu usunięcia charakterystycznego, chlorowego zapachu.
Jeżeli w trakcie szorowania studni dostrzeżemy jakiekolwiek uszczerbki lub uszkodzenia w jej wnętrzu, uzupełnimy je np. za pomocą cementu.