Metody uzdatniania wody
Na czym polega uzdatnianie wody?
Jest to skomplikowany proces, polegający na doprowadzeniu zanieczyszczonej wody do stanu czystości wymaganego dla danego zastosowania. Woda może być uzdatniana dla potrzeb:
- komunalnych (woda przeznaczona do spożycia (pitna), woda wodociągowa)
- przemysłowych (woda przemysłowa, zwłaszcza dla przemysłu spożywczego,woda do celów chłodniczych i grzewczych)
- medycyny oraz farmacji
Substancje znajdujące się w wodzie to przede wszystkim związki pochodzenia naturalnego oraz substancje wprowadzone do wód wskutek działalności człowieka. Można więc zetknąć się z przekroczonymi normami żelaza, manganu, amoniaku czy azotanów. Uzdatnianie wody jest więc koniecznością. Biorąc pod uwagę fakt, iż woda jest czynnikiem o elementarnym znaczeniu nie tylko dla zdrowia i życia człowieka, ale też w jego działalności gospodarczej, stosuje się różne metody jej uzdatniania. Mają one na celu dostosowanie właściwości fizykochemicznych wody do wymagań wynikających z jej przeznaczenia.
Wychodząc naprzeciw zróżnicowanym oczekiwaniom i potrzebom naszych Klientów, oferujemy różne metody uzdatniania wody pitnej. Cały proces technologiczny przebiera w oparciu
o szczegółową analizę wody przeprowadzoną w akredytowanym laboratorium. W zależności od uzyskanego wyniku, możemy zaproponować następujące sposoby uzdatniania wody:
- zastosowanie filtrów mechanicznych, umożliwiających skuteczne oczyszczenie wody z ziaren piasku, zawiesin, rdzy oraz utlenionych związków żelaza.
- odżelazianie i odmanganianie, mające na celu poprawę barwy, zapachu oraz stanu przejrzystości wody poprzez redukcję związków żelaza i manganu,
- zmiękczanie wody, przeciwdziałające rozwojowi kamienia w urządzeniach pralniczych, grzewczych, sanitarnych oraz kuchennych – zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) oraz obowiązującymi normami (Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dn. 4 września 2000 r., Dz.U. nr 82, poz. 937) twardość ogólna wody do picia powinna wynosić 60-500 mg CaCO3/l,
- eliminacja azotanów, których usuwanie z wody odbywa się na specjalnych, selektywnych żywicach jonowymiennych (anionitach), regenerowanych roztworem soli kuchennej (NaCl),
- filtracja na węglu aktywnym, skutecznie usuwającą chlor i jego związki, a także zanieczyszczenia organiczne,
- dezynfekcję przy pomocy promieniowania UV, pozwalającą uniknąć wprowadzania do wody środków chemicznych i nie zmieniając jej smaku oraz zapachu – ta metoda uzdatniania skutecznie niszczy wirusy, bakterie i inne chorobotwórcze drobnoustroje niosące zagrożenie dla zdrowia człowieka.
Sposób uzdatniania wody | Przekroczone parametry jakości wody |
---|---|
Filtracja na węglu aktywnym | Barwa, Chlor, Mętność, Utlenialność, Węgiel organiczny, Zapach |
Chlorowanie + Filtracja na węglu aktywnym | Amoniak |
Ozonowanie + Filtracja na węglu aktywnym | Węgiel organiczny |
Chemiczne utlenianie + Filtracja | Utlenialność |
Ozonowanie | Amoniak, Azotyny, Bakterie |
Chlorowanie | Azotyny, Bakterie |
Odwrócona osmoza | Amoniak, Azotany, Krzemionka, Magnez, Przewodność elektryczna, Siarczany, Twardość ogólna, Wapń |
Wymiana jonowa | Azotany, Krzemionka, Magnez, Siarczany, Wapń |
Promieniowanie UV | Bakterie |
Flokulacja + Filtracja | Barwa, Mętność, Zapach |
Demineralizacja | Chlorki |
Napowietrzanie | Dwutlenek węgla wolny, Zapach |
Odkwaszanie | Dwutlenek węgla wolny |
Alkalizacja | Dwutlenek węgla wolny |
Odmanganianie | Mangan |
Odsalanie | Przewodność elektryczna |
Zmiękczanie | Twardość ogólna |
Dekarbonizacja | Zasadowość m (zdolność do zobojętniania kwasów do pH = 4,3 (KS 4,3)) |
Odżelazianie | Żelazo ogólne |
W razie jakichkolwiek pytań, pozostajemy do Państwa dyspozycji.
Serdecznie zapraszamy!
kom. 602 107 837
tel. 33 819 28 64